Ziemia Mielecka

Pare słów o dyni hokkaido.

 Pojawiła się w Polsce kilka lat temu i cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Na świecie jest około 760 gatunków dyń jadalnych: zwyczajne, olbrzymie, figolistne, piżmowe. Większość z nich to odmiany letnie, które przechowywane w odpowiednich warunkach można wykorzystywać najwyżej do grudnia. Hokkaido jest odmianą zimową, utrzymuje się do lutego a nawet marca i jest zaliczana do wysokoskrobiowych, dlatego jej smak różni się od innych, powszechnie znanych dyń. Jej charakterystyczną cechą jest intensywnie pomarańczowa barwa, pochodząca z dużej zawartości karotenoidów, przede wszystkim luteiny, wpływającej na stan wzroku i chroniącej oczy przed promieniowaniem ultrafioletowym.
Dynia ta jest niewielka w stosunku do innych gatunków i nadaje się do spożycia razem z cienką, delikatną skórką. Karotenoidy są też antyoksydantami zwalczającymi wolne rodniki, zapobiegają procesom degradacyjnym, np. zmianom nowotworowym i zwalniają procesy starzenia. Im bardziej pomarańczowy kolor dyni, tym większa zawartość luteiny i dotyczy to wszystkich odmian.
 Te jesienne warzywa coraz bardziej popularne, są bogate w cenne witaminy A,B1,B2,C,PP składniki mineralne fosfor, żelazo, wapń, potas, magnez. Dynie są niskokaloryczne. 100 g zawiera od 15 (odmiany letnie) do 35 kcal (zimowe). Wspomagają leczenie miażdżycy i stwardnienie tętnic, schorzenia wątroby, spożywane surowo zapobiegają zaparciom, pomagają obniżyć nadciśnienie tętnicze.
 Dla niemowląt polecane są przetwory z dyni, gdyż nie wiąże ona tyle fosforanów z ziemi, jak np. marchew z konwencjonalnych upraw. Pamiętajmy, że ekologiczne warzywa, także dynie, mają większą zawartość substancji odżywczych niż powszechnie dostępne w sklepach.

Ciekawostka o nasionach dyni polecana szczególnie męzczyznom

Rozrost prostaty, to jedna z najczęstszych chorób mężczyzn w wieku powyżej 50. roku życia. Do czynników ryzyka należą: wiek, nieprawidłowe odżywianie, siedzący tryb życia. Aby prostata funkcjonowała korzystnie należy zadbać o wcześniejszą profilaktykę. Można cieszyć się zdrowiem, dbając o dietę, aktywny tryb życia, dobrym rozwiązaniem są nasiona dyni, posiadające liczne wartości odżywcze i wspomagające prawidłowe funkcje prostaty.

Więcej;

http://www.fit.pl/dietadlaciebie/ciekawostki_fakty_mity/wlasciwosci_lecznicze_dyni,393,1,1.html


Przepisy od pana Krzysztofa Kamińskiego

RYŻ   Z  DYNIĄ

składniki: ok. 0,5 kg dyni bez skóry i pestek (Hokkaido ze skórką)

30 dag ryżu (najlepszy Arborio)

1,5 l bulionu warzywnego (może być z kostki)

1-2 pory

3 łyżki tartego sera

sól, pieprz lub jeszcze 2 ząbki czosnku

tłuszcz do smażenia

Dynię pokroić w kostkę, a pory na plasterki. Ryż zalać wrzątkiem i po 3 min odsączyć

Przygotować bulion. W szerokim rondlu rozgrzać tłuszcz, wrzucić pory o smażyć chwilę, mieszając. Dodać pokrojoną dynię, wsypać ryż i podsmażać razem 3 minuty. Wlać 2 chochel bulionu i gotować na wolnym  ogniu, mieszając. Kiedy ryż wchłonie płyn, dolać kilkakrotnie. Na koniec dodać tarty żółty ser, przyprawy, może być jeszcze natka pietruszki.

DYNIA Z MAKARONEM

Składniki: cebula, czosnek, pomidor lub koncentrat, dynia. Pokrojone w drobne słupki jarzyny (seler, marchew, pietruszka) sól, pieprz, makaron (grubszy)

Na tłuszczu poddusić cebulę i czosnek, dodać pokrojone w słupki jarzynę i smażyć mieszając. Dodać pokrojoną w kostkę dynię, można też dodać paprykę pokrojona w paski, do tego pomidor lub koncentrat, podlać wodą (lub bulionem), przyprawić. Dusić do miękkości warzyw. Osobno ugotować makaron, zmieszać i podawać.

GULASZ

Można zrobić gulasz z dyni. Najlepsza do tego Hokkaido.

Cebulę i czosnek podsmażyć na tłuszczu, dodać dynię pokrojoną w kostkę (udającą mięso) doprawić pomidorami lub koncentratem, przyprawić. Jeść z ziemniakami i surówką.

Pare słów o dyni hokkaido.

Pojawiła się w Polsce kilka lat temu i cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Na świecie jest około 760 gatunków dyń jadalnych: zwyczajne, olbrzymie, figolistne, piżmowe. Większość z nich to odmiany letnie, które przechowywane w odpowiednich warunkach można wykorzystywać najwyżej do grudnia. Hokkaido jest odmianą zimową, utrzymuje się do lutego a nawet marca i jest zaliczana do wysokoskrobiowych, dlatego jej smak różni się od innych, powszechnie znanych dyń. Jej charakterystyczną cechą jest intensywnie pomarańczowa barwa, pochodząca z dużej zawartości karotenoidów, przede wszystkim luteiny, wpływającej na stan wzroku i chroniącej oczy przed promieniowaniem ultrafioletowym.
Dynia ta jest niewielka w stosunku do innych gatunków i nadaje się do spożycia razem z cienką, delikatną skórką. Karotenoidy są też antyoksydantami zwalczającymi wolne rodniki, zapobiegają procesom degradacyjnym, np. zmianom nowotworowym i zwalniają procesy starzenia. Im bardziej pomarańczowy kolor dyni, tym większa zawartość luteiny i dotyczy to wszystkich odmian.
Te jesienne warzywa coraz bardziej popularne, są bogate w cenne witaminy A,B1,B2,C,PP składniki mineralne fosfor, żelazo, wapń, potas, magnez. Dynie są niskokaloryczne. 100 g zawiera od 15 (odmiany letnie) do 35 kcal (zimowe). Wspomagają leczenie miażdżycy i stwardnienie tętnic, schorzenia wątroby, spożywane surowo zapobiegają zaparciom, pomagają obniżyć nadciśnienie tętnicze.
Dla niemowląt polecane są przetwory z dyni, gdyż nie wiąże ona tyle fosforanów z ziemi, jak np. marchew z konwencjonalnych upraw. Pamiętajmy, że ekologiczne warzywa, także dynie, mają większą zawartość substancji odżywczych niż powszechnie dostępne w sklepach.

Ciekawostka o nasionach dyni polecana szczególnie męzczyznom

Rozrost prostaty, to jedna z najczęstszych chorób mężczyzn w wieku powyżej 50. roku życia. Do czynników ryzyka należą: wiek, nieprawidłowe odżywianie, siedzący tryb życia. Aby prostata funkcjonowała korzystnie należy zadbać o wcześniejszą profilaktykę. Można cieszyć się zdrowiem, dbając o dietę, aktywny tryb życia, dobrym rozwiązaniem są nasiona dyni, posiadające liczne wartości odżywcze i wspomagające prawidłowe funkcje prostaty.

Więcej;

http://www.fit.pl/dietadlaciebie/ciekawostki_fakty_mity/wlasciwosci_lecznicze_dyni,393,1,1.html

Przepisy od pana Krzysztofa

RYŻ   Z  DYNIĄ

składniki: ok. 0,5 kg dyni bez skóry i pestek (Hokkaido ze skórką)

30 dag ryżu (najlepszy Arborio)

1,5 l bulionu warzywnego (może być z kostki)

1-2 pory

3 łyżki tartego sera

sól, pieprz lub jeszcze 2 ząbki czosnku

tłuszcz do smażenia

Dynię pokroić w kostkę, a pory na plasterki. Ryż zalać wrzątkiem i po 3 min odsączyć

Przygotować bulion. W szerokim rondlu rozgrzać tłuszcz, wrzucić pory o smażyć chwilę, mieszając. Dodać pokrojoną dynię, wsypać ryż i podsmażać razem 3 minuty. Wlać 2 chochel bulionu i gotować na wolnym  ogniu, mieszając. Kiedy ryż wchłonie płyn, dolać kilkakrotnie. Na koniec dodać tarty żółty ser, przyprawy, może być jeszcze natka pietruszki.

DYNIA Z MAKARONEM

Składniki: cebula, czosnek, pomidor lub koncentrat, dynia. Pokrojone w drobne słupki jarzyny (seler, marchew, pietruszka) sól, pieprz, makaron (grubszy)

Na tłuszczu poddusić cebulę i czosnek, dodać pokrojone w słupki jarzynę i smażyć mieszając. Dodać pokrojoną w kostkę dynię, można też dodać paprykę pokrojona w paski, do tego pomidor lub koncentrat, podlać wodą (lub bulionem), przyprawić. Dusić do miękkości warzyw. Osobno ugotować makaron, zmieszać i podawać.

GULASZ

Można zrobić gulasz z dyni. Najlepsza do tego Hokkaido.

Cebulę i czosnek podsmażyć na tłuszczu, dodać dynię pokrojoną w kostkę (udającą mięso) doprawić pomidorami lub koncentratem, przyprawić. Jeść z ziemniakami i surówką.

ZUPA

Do zupy ziemniaczanej z jarzynami dodać rozgotowany przecier z dyni zagęszczający zupę.  Na duży garnek zupy około pół litra przecieru.

              / Nadesłał do ZM. – „Wojciech” – 23.05.2012./

 

 

 

 

Comments are closed.

Ziemia Mielecka © 2008-2010 Wydawca: Stanisław Kalita - Trzciana 414; 39-304 Czermin; tel.: 177740751, 604151347, 177807115 kalitastan@gmail.com Wydawca nie ponosi odpowiedzialności za publikowane treści.